BÁRKI LEHET SIKERES VÁLLALKOZÓ! INTERJÚ SZABÓ TIBORRAL

nevtelen-24_2.jpg

Négy szendvicsbár, egy pizzéria: Szabó Tibor magasra tette a lécet vendéglátósként. Kifaggattuk, érdemes-e vállalkozni, mennyire megszállottja a pénznek, és kiből válhat sikeres üzletember? Mint megtudtuk: sokan inkább maradnak a komfortzónán belül, pedig a sikernek nem bonyolult a receptje.

Miért lettél vállalkozó?

Ki akartam törni a monoton hétköznapokból. Sokáig voltam alkalmazott, 12 órákat álltam a gyárban a szalag mellett, és elegem lett belőle. Lehetőséget akartam teremteni a váltásra.

Sokan ezt a megfelelő anyagi tartalék hiányában nem merik meglépni.

Aki pénz nélkül nem tud pénzt csinálni, az pénzzel sem. Persze kell egy alaptőke, anélkül nehéz bármilyen új projektbe belevágni - én például kölcsönt vettem fel, mielőtt Újszegeden megnyitottam az első szendvicsezőmet, a Pipitért. De nem ez a legfontosabb, sokan vannak, akik a nulláról építik fel a bizniszüket.

 Nem tartottál attól, hogy túl nagy fába vágod a fejszédet?

Eleinte minden nap féltem, hogy kudarcot vallok. Saját üzletet építeni nem könnyű, a stressz könnyen megkeseríti a vállalkozók mindennapjait. Volt, hogy vasárnap este mondott fel az egyik alkalmazottam, akinek a helyét másnap reggelre pótolnom kellett - az ilyenekkel sajnos számolni kell, pláne a vendéglátásban. Ha felkészülsz minden eshetőségre, biztos vagy magadban és az üzleti tervedben, egy idő után már rutinosan és hatékonyan tudod kezelni a problémákat.

Milyen vállalkozást érdemes indítani manapság?

Mindig abból kell kiindulni, hogy mi az a saját terméked vagy szolgáltatásod, amit el tudsz adni. Nekem például eleinte a lángos volt, utána ráálltam a szendvicsekre. Fontos, hogy találkozzon a kereslet a kínálatoddal, onnantól minden azon múlik, mennyi energiát fektetsz abba, hogy a legjobb legyél az iparágadban. Újat, vagy jobbat kell csinálnod annál, ami a piacon van. Középszerű termékkel el lehet lavírozni, de akkor az eredményeid is közepesek lesznek.

nevtelen-25.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon nem lehet sikert elérni. Te vagy a ritka kivétel, vagy más is képes erre?

A szerencse huszadrangú dolog, én sem annak köszönhetem azt, amit elértem. A legfontosabb a tenni akarás. A legtöbb ember a komfortzónán belül szeret maradni, és onnan nyafog, amiért nem boldogul. Egyszerű a képlet: ha teszel valamiért, nem marad el a siker - minden a hozzáálláson múlik.

Ezek szerint néhány tulajdonság elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozáshoz?

Igen: rugalmasság, problémamegoldó készség, valamint tudnod kell önmagad főnökének lenni. Bárkiből lehet sikeres vállalkozó.

És a főnök ad magának pihenőt?

Szoktam edzeni, esténként sorozatozni, illetve ha úgy tudom néha alakítani, délelőtt elintézek minden tennivalót, és szabad a délutánom. Szokták mondani, hogy a vállakozo reggeltől estig azért hajt, hogy ne kelljen nyolc órás munkát vállalnia. Reggel hattól este tizenegyig a céggel foglalkozok, az egész életem körülötte forog.

Ez eléggé húzósan hangzik.

A cégem olyan, mint egy gyerek: nevelni kell, tisztelni, gondoskodni róla, szeretni. Ha elutazok valahova, akkor is elérhető vagyok és ugyanúgy kézben tartom az üzletet. Nincs olyan, hogy szabadság, az üzlet nem állhat meg.

Kicsit provokállak: a pénz megszállottja vagy?

Inkább a cégé és a stabilitásé. A legtöbb ember csak a szép kocsit és az elegáns ruhát látják a vállalkozókon, de a mögötte lévő munkáról nem vesznek tudomást. Az ilyen véleményeken egyébként jót mosolygok. Bárki eltölthet velem egy napot, hogy lássa, mennyi energiámba telik az az eredmény, aminek nyilván anyagi előnyeit is élvezem. Persze, hogy a pénz fontos, mindenkinek az. De akinek kizárólag a bevétel a számít, nem az alkotás, vagy valamiféle értékteremtés, az könnyen belebukik. Folyamatosan nyitom az új szendvicsbárakat, nem azért, mert több pénzre van szükségem: a legjobb akarok lenni. Ennyivel tartozok magamnak, és a tíz évvel ezelőtti énemnek, aki sokat küzdött azért, hogy ma itt tarthassak.

Ezek szerint te vagy a legjobb vállalkozó.

Ez azért túlzás, inkább az akarok lenni. Nem szeretem sztárolni magam, nem vagyok alkotó zseni, szendvicsezőket üzemeltetek. Egyszerűen csak maximalista vagyok, és törtető. Ha alkalmazottként elrontasz valamit, kifizettetik veled, vagy felelősségre vonnak. Ha én elszúrok valamit, több tucat ember munkája múlhat rajta. Azt pedig nem bírnám elviselni, mert a csapatom a családom is.

49949587_1351363231679132_3091978670428913664_n.jpg

Nem nyom agyon ez a teher?

Fokozatosan nőttem fel a feladathoz, és éreztem az egyre nagyobb felelősséget. Szerencsére nem kattantam be tőle, bírom a gyűrődést. Az elején felőrölt a stressz - ma már ez az adrenalin adja a mindennapokhoz a lelkesedésemet.

Jelenleg négy szendvicseződ és egy pizzériád is van. Minek köszönheted mindezt?

El akartam érni.

Mikor szállnál ki az üzletből?

Ha tudnám biztosítani életem végéig magamnak és a családomnak az anyagi függetlenséget. Meg ha besokallnék. Lehet, hogy két, lehet, hogy tíz vagy húsz év múlva. Jelenleg úgy érzem, hogy életem végéig csinálni akarom, vagy addig, amíg ötezer üzletem lesz országszerte (nevet).

Adnál egy ingyen tanácsot azoknak, akik vállalkozni szeretnének?

Találj valamit amiben jó vagy. Ha nincs ilyen, az sem baj,èn sem vagyok jo szakács, de az étlapunk nem is igényel Michellin-csillagot. Volt egy jó ötletem, kerestem pár ügyes szakácsot ès meg is oldódott a dolog. Ha megvan a termèked találd ki hozzá a körítést. Utána vágj bele türelemmel, alázattal, és dolgozz ezerrel. És ha soha nem adod lejjebb a szintet, élvezheted a sikert.

Szereted a vállalkozásodat?

Imádom.

Ha tetszett a cikkünk, és szeretnétek még olvasni vendéglátásról, üzleti sikerről, nyomjatok egy tetsziket!

A bejegyzés trackback címe:

https://pipiterpipi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114816764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2019.05.11. 17:00:25

"Aki pénz nélkül nem tud pénzt csinálni, az pénzzel sem. Persze kell egy alaptőke, anélkül nehéz bármilyen új projektbe belevágni - én például kölcsönt vettem fel, "

Eddig volt értelme olvasni, innentől a saját köpeted alá álltál. Ennyike.

copass 2019.05.11. 17:26:44

közhely hegyek...ha nincs pénzed, akkor kölcsönt se kapsz.

Pipipont · https://www.facebook.com/pipiszeged/ 2019.05.12. 10:46:40

@lenörd hofstadter:A következő mondatig érdemes lett volna mégis továbbolvasni: ,,De nem ez a legfontosabb, sokan vannak, akik a nulláról építik fel a bizniszüket."
Köszi a kommentet, szép napot :)

gabardin 2019.05.12. 18:11:32

@copass: pont ezen elmélkedem én is. Van egy jó ötletem. Végzettségem, szakmám nem nagyon (12 órát állok a gyárban, szalag mellett). Nyitnék egy szendvicsezőt.
Keresek egy jogászt és egy könyvelőt, alapítok egy céget vagy kiváltom az egyéni vállalkozóit, keresek egy jó helyen lévő ingatlant, ahol lehet ilyen tevékenységet folytatni, leteszem a kauciót, bérleti díjat, kiváltom az engedélyeket, megszerzem a pénztárgépet, berendezem a szendvicsezőt, megveszem az alapanyagokat.
Alkalmazott az elején nem kell, a család és én mindent megoldunk. Az önkori barátságos, az ÁNTSZ barátságos, mindenki barátságos, első perctől dől a lé. Még szerencse, mert felmondtam a gyárban és valamiből meg kell élni...
Ja, nem.
Van egy jó ötletem. Végzettségem, szakmám nem nagyon (12 órát állok a gyárban, szalag mellett). Nyitnék egy szendvicsezőt. Készítek egy üzleti tervet, ami olyan pöpec, hogy rögtön hozzámvágnak egy jó kis kölcsönt a bankban nulla fedezetre.
csak is így lehetett
:)

Pipipont · https://www.facebook.com/pipiszeged/ 2019.05.22. 16:28:21

@Styx xXx: Egyrészt ahhoz, hogy kikerülj az Indexre, ahhoz egy dolog kell: olyan tartalmat készíteni, ami az Index szerint releváns. Ergo ez tőlünk teljes mértékben független, mindenesetre örülünk, és büszkék vagyunk a kiemelésre!
Másrészt társszerzővel dolgozom, vele készítettük ezt a kvázi öninterjút is, ami egyáltalán nem újkeletű dolog.
Harmadrészt a reklám mindenképpen pozitívum, még ha csak Szegeden lennénk is - de speciel Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán is van üzletünk, és nyáron nyitunk Budapesten is.
Köszönjük a kommentedet, szép napot! :)

Pipipont

Friss topikok

süti beállítások módosítása