NYOMULJ, HAJTS, LÉPJ SZINTET!

 

nevtelen-16.jpg

Bárhol is dolgozzunk a világon, a főnökünk érdeke, hogy a legtöbbet kihozza belőlünk. Ha erre képes, megbecsüli a beosztottját. Ha hajlandó vagy arra, hogy a maximumot nyújtsd, akkor a legaljasabb munkaadó is a tenyerén fog hordozni, mert neki is megéri, hogy a cégénél maradj. Az alapvető probléma a fejekben van: ha nem adod a legtöbbet, csak annyit dolgozol, amennyit muszáj, akkor soha nem leszel pótolhatatlan, soha nem fogják megfelelően honorálni a befektetett energiád. Persze van, ahol mindenképpen lehúznak, de az esetek többségében, ha gályázol százszázalékosan, tisztességes vagy, annak megvan az eredménye.

MAGAS FIZETÉS, EMBERI BÁNÁSMÓD

Melóról beszélünk, elsődleges szempont a megfelelő fizetés. Ezután következik az, hogy emberként viselkedjenek veled. Legfőképp a bevételen és a normális bánásmódon múlik, hogy marad-e valaki a munkahelyén, vagy vált. Éppen ezért vezetőként nagyon figyelek rá, hogy a barátaimként kommunikáljak a munkatársaimmal: elnézést kérek, ha megbántok valakit, és belátom, ha nincs igazam. Nyilván megvan a hierarchia, és tudják, hogy a szavamnak súlya van, de sosem alázom meg a csapatom tagjait, valamint mindig adok nekik egy esélyt.

Például az egyik munkatársunk az első napján nem dolgozott jól, zéró teljesítményt nyújtott. Elbeszélgettem vele, és kiderült, hogy ez az első állása. El kellett neki magyaráznom, hogyan működik egy munkahely, mire kell odafigyelnie. Rövid idő alatt az egyik legjobb munkaerő lett a Pipinél, pedig még csak tizennyolc éves! Mindenki annyira van megbecsülve, amennyire fontossá válik a munkája alapján. Volt már olyan alkalmazottam, akiért oda voltam emberileg, de nem dolgozott jól, ezért meg kellett válnunk tőle. Ezért is lényeges, hogy korrektül tisztázza vezető és beosztottja a játékszabályokat. Egy cégnél a legfontosabb alappillér a dolgozó, aki a terméket előállítja. Ő valósítja meg a vezető elképzelését, a sikerterméket. 

AZ UNIVERZUM NEM AD SEMMIT

Egy embert sosem a képességei határozzák meg, hanem a motivációi. Mindig az a fontos, hogy szeresd az állásodat, akkor lehetsz benne a legjobb. Hiába raknak be egy szerelő üzembe havi egymilliós fizuért, ha nem szereted csinálni, akkor egy idő után a jó pénz nem számít. Szokták mondani, hogy a pénz-motiváció a leggyengébb motiváció, mert az ideiglenes. Aki sikert akar elérni, alkotni akar, és kitartó, az tud hosszútávon boldogulni - ehhez pedig társul a megfelelő anyagi bevétel is. Akinek van célja, az nem hagyja magát lebeszélni: nyomul, hajt, és szintet lép. Szokás emlegetni a vonzás törvényét, miszerint el kell képzelni azt, amire vágyunk, és megkapjuk. Tudjátok hányszor elképzeltem magam lottónyertesként egy Ferrariban? Az igazság az, hogy egy büdös vasat sem ad az univerzum. Nem elég álmodozni, gondolkodni, az csak az 50 százalék. Tele vannak a hajléktalan szállók nálam jóval okosabb, tehetségesebb emberekkel, akikből egyszerűen hiányzik az ambíció. Lehet, hogy van egy zseniális ötleted, de nem hiszed el, hogy meg lehet valósítani, ezért megragadsz. Soha nem lehetsz a körülmények áldozata! 

A SZÁZ SZÁZALÉKON TÚL

Mélyen kódolva van a mai emberekben, hogy mindig csak annyit adj, amennyit muszáj. Legtöbbünkbe azt nevelték, hogy dolgozzunk rendesen, hogy be tudjuk fizetni a csekkeket, és megéljünk. Itt a hiba! Az a helyes cél, hogy a legjobb legyél, tűnj ki a tömegből, tegyél le többet az asztalra, mint amit elvárnak. Képletesen szemléltetve, az edző, aki annyit mond, hogy minden nap fussál le öt kört, az középszerű atlétát nevel. Ha viszont azt mondja, hogy fuss, amennyit csak bírsz, amíg a lábad bírja, az olimpikont farag belőled.

Mindenki azzal kezdi az állásinterjúkon, hogy mennyi a pénz, mennyit kell dolgozni, mennyi a szabadság, satöbbi. Nyilván a rossz tapasztalatokból is adódik ez a fajta hozzáállás, de egy új munkahelyen először bizonyítani kell. Nálam aki becsülettel gürizik, akár a második munkanapján kaphat már fizetésemelést - csak rajta áll. Ki lehet törni mindenhonnan. Mondhatom, hogy többezer embert interjúztattam már. Látom már a tekintetén, a járásán, hogy beválik-e. Sokakból hiányzik a lendület, ami a vendéglátásban elengedhetetlen. Nem érdekel, ha tízből nyolc nem vállalja a feltételeimet, mert így a legjobb emberekkel tudok dolgozni. Mindenkinek más munkakör való, nem biztos, hogy aki egy pozícióban nem válik be, az rossz munkaerő. Ha valaki talpraesett és szorgalmas, meg kell találni, hogy mi az a munkakör, ami a leginkább a kezére esik.

Tipikus magyar szokás, hogy folyton hitetlenkedünk, panaszkodunk, másra kenjük a felelősséget a rossz helyzetünkért - kizárt, hogy ilyen habitussal sikeressé váljon valaki. Egy régi mondás szerint, amíg úgy tesznek, mintha fizetnének, addig úgy teszek mintha dolgoznék. A munkamorál folyamatosan romlik, mert a mai fiatalokat kiszolgálják a szüleik, aláteszik a pénzt, ezért nem is akarnak dolgozni. Emiatt viszont a leleményeseknek több lehetőségük van, hogy karriert építsenek. Általánosságban elmondható, hogy aki lentről jött, az nagyon tud küzdeni. A többieknek pedig meg kell találniuk azt az ösztönzést, ami miatt többre vágynak, minthogy ellavírozzanak a nyugdíjas éveikig. Üzleti szempontból nézve az élet is egy hosszútávú befektetés: meg kell alapozni, türelmesnek kell lenni, hogy aztán beérjen a gyümölcse. Az álmodozás, a várakozás, hogy majd egyszer jobb lesz, reménykedni abban, hogy majd jobbra fordulnak a dolgok: mindez szépen hangzik, de óriási hiba! Csak is az visz előre, ha a jelenben teszel, azaz MOST!

Kezdésnek a legfontosabb tanácsom: először bizonyíts, utána várd el, hogy megfizessék a teljesítményedet! Sok sikert kívánok hozzá!

Szabó Tibor

Pipitér&Pipipont üzletvezető, tulajdonos

Ha szeretnétek, hogy írjunk nektek még, nyomjatok egy tetsziket és kövessetek minket itt, és a Facebook-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pipiterpipi.blog.hu/api/trackback/id/tr7714785842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pipipont

Friss topikok

süti beállítások módosítása