Így esztek ti: íz, tápérték vagy ár?

nevtelen-18_1.jpg

Tudatosan táplálkozni népszerű dolog manapság, éppen ezért sorra vettük, hogy milyen szempontok alapján válogatunk az ételek közül. Tényleg tovább élnek, akik görcsösen figyelnek a kalóriaszámra? Az ár mindenek felett?

1. Íz

A három fő szempont közül - íz, minőség, ár - nekem abszolút az első a legfontosabb, ahogy a legtöbb embernek. Hiszen nem pusztán létszükségletből eszünk, hanem élvezetből is. A jó ízektől a lelked is jobban érzi magát, nemcsak az éhséged csökken. Gyerekkorom óta ülve táncikálok kajálás közben, előfordul, hogy az étteremben azt hiszik, valami bajom van - pedig csak ízlik ami a tányéromon van. Magyarországon abszolút központi kérdés az evés. A hazai ízek páratlanok, és széles skálán mozognak. A magyar gulyás, a halászlé és a pörkölt számomra verhetetlen.

2. Tápérték

A második szempont a minőség, hogy mennyi az étel tápértéke, mennyire egészséges. Kissé ellentmondásos, hogy szeretünk hangot adni annak, hogy minden étkezésnél odafigyelünk a szervezetünk megfelelő táplálására, mégis dugig vannak a gyorskajáldák - többek között azokkal, akik egyébként a diéta önjelölt bajnokai. Bevallom, én is járok a mekibe, de nincs emiatt lelkiismeret-furdalásom, mert megtartom az egyensúlyt. Ha egy hónapban elmész egy ilyen helyre, semmi baj nincs vele. A nagy diétázók egy életen át sanyargatják magukat a tudatos táplálkozással, a boltban húsz percig válogatnak, mire megtalálják a tíz kalóriával kevesebbet tartalmazó árut. Végül összességében pár évet nyernek maguknak, de cserébe negyven évig kínozzák magukat az állandó stresszel az evés körül. Én néha úgy telezabálom magam, hogy kapkodok a levegőért és lefordulok a székről, de boldog vagyok tőle! Az evés örömet okoz, ezért te is nyugodtan edd alkalmanként tele magad! Lehet hogy a sok tanácsadó mást mond, de egy normális határon belül ne vond meg magadtól a finom ízeket. 

3. Ár

Az éhség az egyik legerősebb ösztön, olyan késztetés, amikor az ár a legutolsó szempont - gondoljunk csak a hajnali pizzarendelésre, amikor az utolsó forintjainkból rendelünk kaját. Aki a Pipibe bejön, tízből nyolc esetben nem figyeli az árat. Ha azonban két viszonylag hasonló ételről van szó, és az egyik jobb alapanyagból készült, tipikus magyar hozzáállás, hogy felháborodunk a prémium minőség magasabb árán. Ha ingyen van, akkor kell minden, de amint kiadással jár, beérjük az olcsóbbal. Napi szintű tapasztalat, hogy ha tovább akarsz élni, jobb színvonalon, azért fizetned kell - például a jobb kajáért is.

A magas ár elhiteti velünk, hogy minőségi ételt eszünk, pedig sokszor alig tíz forint az előállítási költség. Ugyanígy, ha valami olcsó, abból nem következik egyenesen, hogy a tápértéke a nullával egyenlő - jó, azért a kétszáz forintos sonkánál már lehet gyanakodni, hogy valami nem teljesen oké. Érdemes megnézni, hogy ki a gyártó, hogy tudd, mit eszel. Minél nagyobb cégről van szó, annál nagyobb ellenőrzéseken esik át, ezért annál kisebb a valószínűsége, hogy a terméke gyatra összetételű.

Brit tudósok szerint

Ami egészséges, az általában kevésbé finom. Amíg a konyhatechnológia ezt a problémát nem tudja megoldani, addig sosem lesz népszerű dolog a diétázás. Próbálj ki egy kókuszzsíros kenyeret lilahagymával, vagy önts olivaolajat a pacal alá - borzalmas az íze, bár diétás megoldás. Nehéz tisztában lenni, hogy mi tesz jót a szervezetünknek, mert hetente jön tíz újabb brit kutatás, ami megállapítja, hogy mindaz, amit eddig az ételekről tudtunk, az hazugság: pár éve egészségtelennek titulálták a margarint, utána a teljes kiőrlésű kenyeret. Meg kell találni az arany középutat, a mértékletesség a kulcsa mindennek.

Az egész üzletpolitikám arra épül, hogy jót adjak a vendégeimnek. Az áraink elfogadhatók, több tucat szendvics és saláta közül válogathattok, amik jó, magyar alapanyagból készülnek. Zsírszegény és mindenféle finomsággal telepakolt szendvicseket is készítünk, szóval a diétás és a csalónapodat is tarthatod a Pipiben. A legfontosabb, hogy változatosan táplálkozz, és egyél zöldséget-gyümölcsöt. Az evés öröm: mosolyogj minden falatnál és ne a plusz-mínusz kilókon aggódj folyton. Ne akarj úgy kinézni, mint Brad Pitt, ha ez görcsös megvonással és önsanyargatással jár, mert bár lehet, hogy karcsú, de emellett befordult és meggyötört 70 évesként fogsz meghalni.

Puszipacsipá, kedveskéim!

Szabó Tibor

Pipitér&Pipipont üzletvezető, tulajdonos

Ha szeretnétek, hogy írjunk nektek még, nyomjatok egy tetsziket alul!

A bejegyzés trackback címe:

https://pipiterpipi.blog.hu/api/trackback/id/tr7114799578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pipipont

Friss topikok

süti beállítások módosítása